diumenge, 22 de gener del 2012

La Seu - Coll d'Arcavell - La Seu

A la pista de la Rabassa a Arcavell
Tenia aquest recorregut preparat des de finals d'octubre, poc després de fer l'itinerari 31 del Centre BTT de la Seu d'Urgell, Estamariu-Calbinyà. A partir d'aquest itinerari 31 i d'altres que havia anat fent per aquesta zona de la muntanya al nord de la Seu, vaig muntar un circuit d'uns 44 km, amb sortida i arribada a la plaça de l'Arbre de Castellciutat.

Avui, per fi, he tingut la sort de poder-lo fer acompanyat de l'amic Bernat Sifré. Tots dos hem pogut gaudir d'un magnífic dia assolellat i sense fred i d'aquest recorregut que durant 4 hores i mitja (efectives) i gairebé 1550 m de desnivell positiu ens ha tingut ben entretinguts.

L'itinerari remunta fins al coll d'Arcavell, a 1980 m, i va a trobar la pista que baixa de la Rabassa a Arcavell en un punt molt proper a la frontera andorrana. Opcionalment es pot arribar a l'estació de la Rabassa (Naturlandia) i retornar al punt esmentat (3,8 km anar i tornar).

En Bernat, amb els frondosos boscos propers a la Rabassa al darrera
L'itinerari de pujada des de Castellciutat al coll d'Arcavell són 22,4 km i el de baixada, 21 km. Ambdós itineraris tenen en comú un tram de 4,2 km; és a dir, els altres 40 km només es recorren en un sol sentit, la qual cosa fa que es passi per molts llocs diferents. Tota l'estona es roda per pistes, en diferents estats de conservació però sempre ciclables.

Aqui sota hi ha una mostra del recorregut i l'enllaç al track GPS real (editat per eliminar una petita marrada).

dissabte, 21 de gener del 2012

Els pontarrons d'Organyà

Petita llicència artística a partir del cartell del Camí de Sant Jaume
Avui he recorregut un tros del Camí de Sant Jaume a l'Alt Urgell que feia temps que volia fer. Es tracta dels famosos portarrons que el bisbe Ermengol va fer construir al congost que separa l'alta vall del Segre d'Organyà i que, en honor a aquesta via de comunicació que gairebé té mil anys (es va començar a construir al 1026), s'anomena Congost de Tresponts.

He deixat el cotxe aparcat a tocar de la carretera de Noves de Segre, passada la palanca, i de seguida he trobat les indicacions del Camí.

Noves de Segre i l'altiva muntanya de Sant Quiri al seu darrere
El Camí segueix una pista a la vora dreta del Segre i passa a tocar dels grans camps de la Reula.

Ànecs gaudint de les aigües del Segre
Poc després de les edificacions de la Reula el camí s'acosta ja decidit cap al congost. Poc abans d'entrar-hi, veig una llúdriga corrent per la llera del riu i acostant-se a l'aigua. No s'adona de la meva presència durant potser mig minut, però quan em moc per mirar de fotografiar-la, s'apresta a córrer. No n'havia vista mai cap i m'ha impressionat la seva mida considerable.

Un cartell adverteix al caminant que entra en una zona perillosa. Les passarel·les i les baranes, però, són nombroses.

Un dels pontarrons enganxat al penya-segat
El tram més estret del congost, on hi ha els pontarrons, té a l'altra vora del riu, l'antiga carretera. Un túnel de la C-14 n'evita la circulació de vehicles. El brogit de la circulació és absent del tram més bonic del camí.

Mirant enrere, una de les passarel·les construïdes per fer-hi passar el Camí
Travessat el congost, s'arriba al Pont de la Torre, a la cara sud del túnel de la C-14. Des d'aquest punt, a la vora esquerra, comença la carretera que puja a Montan de Tost.

El Congost de Tres Ponts, mirant Segre amunt des del Pont de la Torre
Torno cap al cotxe per la carretera antiga de manera que puc veure bé la gran obra dels pontarrons.

El camí, des de l'altra vora
Poc més enllà de la cara nord del túnel, creuo el Segre pel pont de la Reula i retorno al camí, ara en sentit invers.

Arribant a la Reula, en sentit nord

Arribo al cotxe, unes tres hores i 10 km més feliç. El track GPS de tot el Camí de Sant Jaume a l'Alt Urgell, i força més informació, es pot descarregar d'aquí.